petek, 04. julij 2014

Maskiranje s tekočo masko

Čas je za moj tretji prispevek na blogu Mavelu.com. Za vas sem pripravila slikovni vodič, ki prikazuje uporabo tekoče maske oz. Liquid Frisket.

Tekočo masko sicer uporabljajo slikarji, ki delajo z akvarelno tehniko, je pa zelo uporabna tudi pri izdelovanju voščilnic. Za moj prvi poskus sem ponovno izbrala prikupno pandico in nastala je voščilnica za julijski izziv na blogu Mavelu.com, ki sem jo pokazala v prejšnji objavi. Ker pa takrat nisem fotografirala postopka izdelave, sem izdelala še eno podobno voščilnico, tokrat prevladujejo oranžni toni.

Pandico sem s Hero arts črno blazinico odtisnila na gladko stran akvarelnega papirja Tima Holtza, ki sem ga izrezala z Lawn Fawn šablono Stitched Journaling Card.


Ko je bil odtis suh, sem preko njega s čopičem nanesla plast tekoče maske in počakala, da se je posušila.Ko se tekoča maska posuši, postane prozorna in na otip gumijasta.


Pripravila sem tri distress blazinice in vodo ter prebarvala ozadje za pandico, tako da so se barve prelivale med seboj. Vsako blazinico sem odtisnila na akrilni blok in popršila z vodo v razpršilki - to je bila moja paleta.


Ko sem barvo nanesla čez pandico, se le-ta ni prijela, pač pa je ostala na površini in sem jo zlahka obrisala s koščkom papirnate brisačke.


Ko se je ozadje posušilo, sem s prstom previdno odluščila oz. posvaljkala strjeno tekočo masko.Bila sem navdušena, ker se je lepo odluščila v enem kosu. Pravzaprav v enem svaljku :) Ostane nam lepa črno-bela pandica na pisanem ozadju. Ker pri akvarelni tehniki uporabljamo veliko vode, takšnega učinka ne bi mogli doseči s klasičnim maskiranjem, na primer s post-it listki. S tekočo masko je maskiranje res brezhibno!


To sta obe voščilnici, na katerih sem uporabila tekočo masko. Na drugi voščilnici se vidi, da nisem bila dovolj natančna pri nanašanju maske (to je bil moj prvi poskus) in je na določenih delih ob pandici ostal bel prostor.Še nekaj nasvetov, ki jih je vredno upoštevati:
 • Tekočo masko nanašajte le na popolnoma suho površino, ker bi se sicer maska vpila v papir in je ne bi mogli lepo odstraniti.
 • Štampiljko, preko katere nameravate nanesti tekočo masko, je potrebno odtisniti z blazinico, ki ne reagira z vodo (zato sem za pandico uporabila Hero arts črno blazinico in ne distress blazinice) 
 • Preden začnete tekočo masko odstranjevati s svaljkanjem (ali posebno radirko, ki je tudi na voljo v trgovini Mavelu), se prepričajte, da je ozadje popolnoma suho.
 • Tekoča maska se na čopiču začne hitro strjevati, zato je pametno, da delamo čim hitreje in potem takoj speremo čopič z vodo. Na spletu sem našla tudi nasvet, ki se je pri meni odlično izkazal: pred uporabo čopič navlažimo in z njim parkrat narahlo potegnemo po navadnem trdem milu. Tako na čopiču nastane zaščitna prevleka, ki prepreči, da bi maskirna tekočina prišla med ščetine in se tam strdila. S pomočjo tega trika je čiščenje čopiča po končanem delu enostavno.

Upam, da vam bo moj tutorial v pomoč, kadar se boste lotili maskiranja s tekočo masko.

Vikend je pred vrati, preživite ga čim lepše :)


PRIPOMOČKI:


20 komentarjev:

 1. Krasen prispevek Maja
  izgleda enostavno
  lp Tamara

  OdgovoriIzbriši
 2. Super voščilnica,krasen in zelo nazoren prikaz postopka,hvala ,lp M

  OdgovoriIzbriši
 3. Super si tole vse napisala in še krasne nasvete dodala na koncu. Hvala ti. Obe voščilnici pa sta tako veseli, pisani in čudoviti.

  OdgovoriIzbriši
 4. Hvala za natančna navodila. Barvno ozadje se prav lepo poda pandici, voščilnici sta čudoviti.

  OdgovoriIzbriši
 5. Maja...pripravila si super slikovni vodič in ga bo vredno uporabit. Voščilnici pa kot vedno izgledata takoooo kjut ;))
  Pošiljam ti en veliiik morski pozdrav, Jana

  OdgovoriIzbriši
 6. Hvala za trik! Vidim da se masko da enostavno odstraniti..;) sicer sama je nimam, ampak je pa mikavna...;)
  Čestitka je zelo igriva in simpatično-lepa.

  OdgovoriIzbriši
 7. Hvala za navodila ;) čudovita pandica ;)

  OdgovoriIzbriši
 8. Maja, super si to pripravila. Voščilnica je zelo luštna. Lp

  OdgovoriIzbriši
 9. Hvala za postopek in predstavitev. Nisem poznala tekoče maske :-) Krasna čestitka!

  OdgovoriIzbriši
 10. Maja, zelo lepo si vse prikazala in razložila. Voščilnici sta krasni...in hvala za koristne nasvete. :)

  OdgovoriIzbriši
 11. Še nekaj novega in zelo uporabnega. Super si tole pokazala in voščilnica je res enkratna.

  OdgovoriIzbriši
 12. O, hvala ti za tole. Paše pod "dobro je vedeti". Odlično.
  Voščilnica mi je pa zelo zelo všeč. Predvsem izbor barv. :)

  OdgovoriIzbriši
 13. Super nasvet in krasni voščilnici! Ko sem gledala prvo voščilnico, sem mislila, da je pandica prilepljena. Barve ozadja pa so prva liga:-)

  OdgovoriIzbriši
 14. Ne le, da si prava mojstrica že vse vrste tehnik, tudi opis postopka ti gre čudovito od rok. Vse čestitke za pandico in prikaz:))

  OdgovoriIzbriši
 15. Čudovito in zelo lepo barvito. Hvala za prikaz, LP:)

  OdgovoriIzbriši
 16. Hvala za tako podrobna navodila. Kaj takega se splača omisliti :)

  OdgovoriIzbriši
 17. Uh, to pa je postopek in pol, ampak rezultat je čudovit! Hvala za podrobna navodila! MOrda pa nekoč res tudi poskusim ... :)
  Pozdravček, B

  OdgovoriIzbriši
 18. oooo kako je luštna! lepo si nam prikazala, kako je voščilnica nastala. lp

  OdgovoriIzbriši
 19. Tole objavo sem pa očitno preskočila, nisem še slišala za tekočo masko in super lepo pride. Hvala za navodila in vse nasvete.

  OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...